Żywienie dojelitowe dla dorosłych - dieta

Z myślą o pacjentach, którzy nie mogą przyjmować posiłków doustnie, opracowano preparaty dla dorosłych umożliwiające dojelitowe żywienie medyczne. Są to środki przeznaczone do podawania przez zgłębnik, które mogą pomóc w uzupełnieniu codziennej diety w białko, witaminy, minerały oraz elektrolity. Internetowy sklep medyczny bialmed24.pl dostarcza specjalistyczne produkty, które mogą pomóc w opiece nad chorym i wzbogacić jego jadłospis we wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Aktywne filtry

Na czym polega żywienie dojelitowe?

Brak możliwości włączenia diety doustnej oraz zagrażające niedożywienie to główne powody, dla których lekarz może zalecić dojelitowe żywienie medyczne dla dorosłych. Preparaty podawane przez zgłębnik mogą pomóc w zapobieganiu niedoborom najważniejszych składników odżywczych, w tym białka, które stanowi ważny składnik budulcowy komórek i jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przeciwwskazaniem do dojelitowego żywienia medycznego w przypadku osób dorosłych są przeszkody w jelitach, ciężkie biegunki lub wymioty, zaburzenia wchłaniania oraz mechaniczna lub porażenna niedrożność przewodu pokarmowego. Nie powinno się go również stosować u pacjentów z niedokrwieniem jelit, wstrząsem oraz przetokami w obrębie układu trawiennego.

Co zawierają preparaty stosowane w żywieniu dojelitowym dla dorosłych?

W składzie preparatów przeznaczonych do stosowania w medycznym żywieniu dojelitowym dla dorosłych często można znaleźć białko. Jego spożycie w odpowiedniej ilości jest bardzo ważne, gdyż niedobory tego składnika mogą przyczyniać się do osłabienia odporności oraz trudniejszego gojenia się ran. Środki dedykowane do podawania przez zgłębnik mogą też zawierać dobrze przyswajalne tłuszcze z grupy Omega oraz witaminy i minerały takie jak witamina C, witamina E, cynk i selen. Źródłem węglowodanów w tego rodzaju preparatach mogą być maltodekstryny. Są to polisacharydy wytwarzane ze skrobi pochodzenia roślinnego, które dostarczają łatwo dostępnych kalorii i nie wpływają na walory smakowe pokarmów.